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EUROPEAN COMMISSION 
DIRECTORATE-GENERAL FOR HEALTH 
AND FOOD SAFETY 

Food and feed safety, innovation 
Pesticides and biocides 

QUESTIONS AND ANSWERS RELATED TO THE UNITED KINGDOM'S WITHDRAWAL FROM THE

EUROPEAN UNION WITH REGARD TO THE BIOCIDES SECTOR 

On 13 September 2017, the European Commission published a Notice to business operators in 

the field of Regulation (EU) No 528/2012
1
 of the European Parliament and of the Council 

concerning the making available on the market and use of biocidal products (the BPR), 

stating: “The United Kingdom submitted on 29 March 2017 the notification of its intention to 

withdraw from the Union pursuant to Article 50 of the Treaty on European Union. This 

means that unless the withdrawal agreement establishes another date or the period is extended 

by the European Council in accordance with Article 50(3) of the Treaty on European Union, 

all Union primary and secondary law ceases to apply to the United Kingdom from 30 March 

2019, 00:00h (CET) ("the withdrawal date"). The United Kingdom will then become a 'third 

country'.” 

In this regard, business operators involved in activities falling under the scope of the BPR 

(i.e. activities related to biocidal actives substances, biocidal products or treated articles) are 

reminded that preparing for the withdrawal is not just a matter for European and national 

authorities, but also for private parties. 

Buisness operators should consider that, according to Union law, third countries cannot act as 

evaluating Member States or reference Member States. Taking account of these uncertainties 

as well as the regulatory framework, business operators should consider taking the relevant 

actions. For example, where there is a risk that those procedures are not concluded by the 

date when the United Kingdom will leave the Union, applicants may choose by preference 

another evaluating Member State or reference Member State to carry out the evaluation. 

This list of Questions and Answers (Q&A pairs) has been drafted by the Commission 

services in consultation with ECHA, which aims at addressing the above mentioned 

consequences. The list of Q&A pairs will be a living document, which will be further updated 

and complemented when necessary. 

1 OJ L 167, 27.6.2012, p. 1. 
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1. What if my company is established in the UK and it is the holder of a product 

authorisation in another Member State or for Union authorisation? 

According to Article 3(1)(p) of the BPR the authorisation holder must be established in the 

Union. Through the EEA Agreement
2
 and the Mutual Recognition Agreement with 

Switzerland
3
, an authorisation holder can also be established in Norway, Iceland, 

Liechtenstein or Switzerland.  

The authorisation holder will therefore need to transfer the authorisation to a new holder 

established in the Union, EEA countries or Switzerland. This amendment of the existing 

authorisations can be done by an administrative change requiring prior notification before 

implementation (see point 3 in section 1 of Title I in the Annex to Commission Implementing 

Regulation (EU) No 354/2013 on changes of biocidal products).  

2. What if my company is listed in accordance with Article 95 and it is established in the 

UK? 

According to Article 95(1) and (2) of the BPR, substance or product suppliers listed in the 

Article 95 list must be established within the Union. Therefore, a representative established 

within the Union (or EEA countries or Switzerland) should be appointed and communicated 

to ECHA
4
 in due time, so that the information on the list is updated before the date when the 

UK will leave the Union ("the withdrawal date" hereinafter). 

3. My non-EU company is listed in accordance with Article 95 together with my EU 

representative; What if my EU representative is established in the UK? 

According to Article 95(1) and (2) of the BPR, substance or product suppliers listed in the 

Article 95 list must be established within the Union. Therefore, a new representative 

established within the Union (or EEA countries or Switzerland) should be appointed and 

communicated to ECHA in due time, so that the information on the list is updated before the 

date the withdrawal date. 

4. What if the manufacturing site of my active substance is located in the UK? 

The BPR does not set any specific requirement regarding the location of the manufacturing 

site(s) of active substances. Therefore, the manufacturing can take place in third countries 

and no action needs to be taken in this respect.  However, shipments to the EU of this active 

substance will be, as of the withdrawal date, importations which has consequences from the 

viewpoint of other sectorial legislation (e.g. customs). 

5. What if the manufacturing site of my biocidal product is located in the UK? 

The BPR does not set any specific requirement regarding the location of the manufacturing 

site(s) of biocidal products. Therefore, the manufacturing of biocidal products can take place 

                                                            
2 OJ L 154, 22.5.2014, p. 22-23. 
3 OJ L 171, 2.7.2015, p. 25-46. 
4 See “requests for corrections” through this link. 

https://comments.echa.europa.eu/comments_cms/Article95Corrections.aspx
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in third countries and no action needs to be taken in this respect by authorisation holders. 

However, shipments to the EU of this biocidal product will be, as of the withdrawal date, 

importations, which has consequences from the viewpoint of other sectorial legislation (e.g. 

customs) 

6. What if the manufacturing site of my treated articles is located in the UK? 

The BPR does not set any specific requirement regarding the location of the manufacturing 

site(s) of treated articles, which can be manufactured in third countries. Treated articles 

manufactured in third countries can be placed on the EU market if they meet the conditions of 

the BPR, in particular Articles 58 and 94. However, shipments to the EU of this treated 

article will be, as of the withdrawal date, importations which has consequences from the 

viewpoint of other sectorial legislation (e.g. customs). 

7. What if the UK is acting as evaluating Competent Authority (eCA) or reference 

Member State (refMS) in any of my on-going regulatory procedures (e.g. active 

substance approval, renewal of an active substance approval, Union authorisation, simplified 

authorisation procedure, mutual recognition in parallel, renewal of product authorisations 

under Commission Delegated Regulation (EU) No 492/2014
5
 or applications for minor or 

major changes under Commission Implementing Regulation (EU) No 354/2013
6
)? 

According to the BPR, the role of eCA/refMS is attributed to (the Competent Authority of) a 

Member State. Through the EEA Agreement and the Mutual Recognition Agreement with 

Switzerland, this is extended to include also Norway, Iceland, Liechtenstein and Switzerland.  

Concerning those on-going procedures for which the UK is currently acting as eCA/refMS, 

business operators should carefully monitor their progress. Where there are clear indications 

that the procedure will not be concluded by the withdrawal date, taking account of the 

uncertainties as well as the regulatory framework, business operators should consider taking 

the relevant actions. For example, business operators may consider changing to another 

evaluating or reference Member State. The Commission Services and the European 

Chemicals Agency will work with the Members States, EEA countries and Switzerland in 

order to establish a coordinated way forward for a timely communication, agreement and 

technical transfer of the file in case that change is needed. This will be particularly relevant 

for the review programme of existing active substances for which the United Kingdom was 

assigned as evaluating Member State by law (Commission Delegated Regulation (EU) No 

1062/2014
7
). 

 8. What if my company is considering submitting now a new application for which the 

UK could be the eCA/refMS? 

Until the withdrawal date, the UK remains a member of the European Union, with all the 

rights and obligations that derive from membership. Thus, the UK can still be chosen as 

                                                            
5 OJ L 139, 14.5.2014, p. 1. 
6 OJ L 109, 19.4.2013, p. 4. 
7 OJ L 294, 10.10.2014, p. 1. 
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eCA/refMS. However, on account of the current scenario and uncertainties as well as the 

expected timelines of the relevant regulatory procedure, business operators should consider 

taking the relevant actions. For example, where there is a risk that those procedures are not 

concluded by the date when the UK will leave the Union, applicants may choose by 

preference another eCA/refMS in order to avoid the procedure referred to in question 7 above 

(i.e. change to another eCA/refMS at a later stage). 

9. What if the UK was the eCA for the first approval of my active substance and now 

my company needs to submit an application for renewal of the approval? Can my 

company choose another competent authority as eCA? 

Yes. Article 13(3) of the BPR does not require that the eCA for the first approval shall be the 

eCA for the renewal, although it is usually recommended with the view that this can help 

streamlining the process. Article 13(3) requires that, when submitting the application for 

renewal, the applicant shall indicate the name of the competent authority that it proposes to 

evaluate the application for renewal and provide written confirmation that that competent 

authority agrees to do so. The Commission Services will work with Members States, EEA 

countries and Switzerland in order to establish a coordinated way forward to provide clear 

indications to prospective applicants. 

10. What if the UK was my refMS for a MR procedure and now I need to submit an 

application for a change or renewal of my product authorisation? Can my company 

choose another competent authority as refMS? 

Yes. Both Commission Implementing Regulation (EU) No 354/2013 and Commission 

Delegated Regulation (EU) No 492/2014 allows the authorisation holder to choose another 

refMS for the change or the renewal procedure, respectively. The applicant shall submit 

within the application written confirmation that the new competent authority agrees to be 

refMS. 

 

 




